Chocolate merle driekleur

Ook bij de merle border collie kan de driekleur aftekening voorkomen.  Naast de merle en tan aftekening hebben ze ook de standaard witte aftekeningen. Net als de chocolate merle komt ook de chocolate merle driekleur in verschillende tinten voor dankzij de modifiers tweed en harlekijn. Bij de driekleuren zorgt dit nog voor een extra merle die bekend staat als “muddy merle”. Chocolate merles met en zonder driekleur hebben altijd nog de bruine neus en de bruine vlekken in de vacht. Blauwe ogen zijn toegestaan. Om chocolate merle driekleur pups te krijgen moet één van de ouders merle zijn, en moeten beide ouders in ieder geval drager zijn van driekleur.

Chocolate merle driekleur honden hebben bruine vlekken op een licht bruine (beige/karamel) ondergrond, en tan aftekeningen.

Bij sommige red merles is het driekleur heel lastig te zien. Dat komt omdat hun eigen kleur dan heel dicht bij het tan van hun driekleur aftekeningen ligt. Zie bijv. de eerste voorbeeldfoto (Bling Bling)

Voorbeelden chocolate merle driekleur

Op de foto’s staat nog steeds “red” merle, echter is “chocolate” merle een betere benaming

Bling Bling Blessed Silent Storm Wicked NeverNeverLand Gossy Angie

Feitjes

Basis pigment: bruin
Engelse benaming: chocolate merle tri
Genetica red merle driekleur: K locus, ky allel, recessief / B locus, b allel, recessief / M locus, M allel, dominant / A locus, at allel, recessief
Niet combineren met: absoluut niet met een andere merle, bij voorkeur niet met sable of ee-red (omdat er kans is dat je dan alsnog merle met merle combineert)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s