Whitefactor

De hoeveelheid wit bij een hond wordt door verschillende genen op S locus bepaald. Waarschijnlijk staat de hoeveelheid wit op de kop los van de hoeveelheid wit op het lijf. Het wit in de kop zou dan dus beïnvloed worden door een ander gen. Dat zou ook verklaren waarom sommige hele witte honden wel een normale aftekening op de kop hebben, en waarom sommige hele donkere honden (met weinig wit) toch een splitface hebben. Echter zijn die genen nog niet geïdentificeerd. De genen die zorgen voor de hoeveelheid wit op het lijf zijn wel gevonden.

Piebald

Piebald ziet er meestal uit als extra wit dat vanaf de buik omhoog loopt, of (grote) witte vlekken op het lichaam van de hond. Piebald is niet wenselijk, maar niet zo ernstig als extreem wit. Bij een duidelijke piebald moet je uit gaan van een witte hond met kleur, het wit overheerst dan dus net of staat ongeveer gelijk aan de hoeveelheid kleur. In de rasstandaard staat dat het wit niet mag overheersen, er zullen piebalds zijn die dan wel nog goedgekeurd worden maar en zullen ook piebalds zijn die niet meer goedgekeurd worden. Let bij fokken op het pigment van de hond, en dan met name het pigment op de oren, oogleden, neus en lippen. Als deze allemaal goed gekleurd zijn, dan kan de hoeveelheid wit in de vacht al een stuk minder kwaad. Met een hond met goed pigment (ondanks wat meer wit in de vacht) kan prima gefokt worden, het is dan wel aan te raden om er een reu (of teef) tegenover te zetten die weinig wit heeft. Wanneer het pigment op de oren, neus en oogleden ontbreekt (of maar een klein beetje aanwezig is) is de kans op gezondheidsrisico’s groter en is het af te raden om verder te fokken met de hond. Maar zoals gezegd, let goed goed op de kritieke plekken: oogleden, neus, lippen en oren.

Extreem wit

Extreem wit is zo wit dat er bijna geen kleur meer te zien is. Dit is iets anders dan dubbel merle (hoewel het er wel net zo wit uit ziet wordt het veroorzaakt door een ander gen en gaat het minder snel gepaard met de vele problemen van dubbel merle). Vaak hebben de honden nog wel op de kop een plek met kleur en bijvoorbeeld boven de staart. Het is onverstandig om met extreem witte honden te fokken, in verband met de problemen die de hoeveelheid wit kan veroorzaken.

White factored

Een hond met wit-factor kan zowel piebald, extreem wit als irish spotted zijn. Dus ook een hond die weinig wit heeft kan nog steeds wit-factor hebben! Het wit-factor (of white factor) herken je bij een hond aan het volgende: het wit van de hond loopt vanaf de kin door naar de tenen van de achterpoten en wordt daarbij niet onderbroken door kleur.

 

Feitjes

Basis pigment: elke kleur mogelijk
Engelse benaming: Piebald, Extreme White, White factored
Genetica Piebald: S locus, sallel, recessief
Genetica Extreem Wit: S locus, sallel, recessief
Niet combineren met: een andere hond met wit factor. Wanneer er toch met een hond gefokt wordt die witfactor heeft, dan bij voorkeur met een hond met weinig wit.

Op de S locus heb je S,  si, sp, sw. S zorgt voor een hond zonder wit en is dominant over de andere drie. si zorgt voor irish spotting (standaard hoeveelheid wit) en is recessief ten op zichten van S maar dominant over piebald en extreem wit.  sZorgt voor piebald en is dominant over extreem wit.

Voorbeelden

Whiteractor-8 Whitefactor-7 Whitefactor-6 Whitefactor-5 Whitefactor-4 Whitefactor-3 Whitefactor-2 Whitefactor-1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s