Tweed

Merle modifiers

Er zijn verschillende merle modifiers (modifiers zijn genen die invloed hebben op hoe het merle tot uiting komt). Een hond hoeft geen modifier te hebben, zonder modifier is de hond “gewoon” merle. Bij blue merle betekent dit dat de hond zwarte vlekken heeft op een grijze vacht. De modifiers die tot dus verre bekend zijn, zijn tweed, harlekijn en malthese.

Tweed 

Tweed zorgt er voor dat de vacht verschillende tinten krijgt door de basis kleur op verschillende plaatsen te verdunnen. Ook honden die zelf geen merle zijn kunnen wel de tweed modifier bij zich dragen. Er vanuit gaande dat tweed een eigen locus heeft (Tw) wordt tweed dominant vererft. Hierdoor hoeft maar 1 van de ouders het bij zicht te hebben om het bij pups tot uiting te laten komen. Deze honden zijn dominant zwart, de muddy merles (zie blue merle driekleur) zijn niet dominant zwart. Voor de tweed blue merle geldt:

  • KB– ? = de gewone merle, zwarte (bruine) vlekken op een lichte ondergrond
  • KB– ? + tweed modifier = een tweed merle met grijs bruinige (lilac) en zwarte (bruine) vlekken op een lichte ondergrond

Voorbeelden tweed

 Lovely bo

Muddy merles zijn tweed merle met driekleur. Naast de tweed modifier speelt ook het dominant zwart van de K locus een rol:

  • ky-ky = de gewone merle driekleur, zwarte/bruine vlekken op een lichte ondergrond met tan aftekeningen
  • ky-ky + tweed modifier = een merle driekleur met bruinige vlekken, ook wel muddy merle genoemd. In feiten dus tweed merle met driekleur.

De muddy merles krijgen die bruinige kleur omdat zij niet (volledig) dominant zwart zijn. Hierdoor komt het bruin (phaeomelanine) tot uiting. Omdat ze niet dominant zwart zijn komt ook het driekleur naar boven. In theorie is dus iedere muddy (tweed) merle ook driekleur, maar in sommige gevallen hebben we het dan echt over een aantal tan kleurige haren in plaats van duidelijke driekleur aftekeningen. Was de hond wel volledig dominant zwart geweest, dan was het een gewone tweed merle geweest zonder bruin.

Voorbeelden tweed blue merle driekleur (muddy)

Cheeta DJ Petey

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s