Seal

Seal is een geval apart. Of je het een officiële kleur mag noemen… Ik heb mijn twijfels. Seal komt een beetje neer op een “mislukte sable”. De hond is dominant zwart (Kk of KK) maar laat tóch een sable patroon doorschemeren. Tot dus verre is het vooral bij zwart witte honden gezien maar in theorie is blauw seal, bruin seal en lilac seal ook mogelijk. Eigenlijk is het dus een hond die sable draagt, maar het door laat schemeren.

Zelf denk ik dat dit bij sommige driekleur honden ook het geval is. Er zijn honden waarbij het driekleur heel licht doorschemert, er wordt dan vaak getwijfeld: is mijn hond driekleur? Ik denk dat deze honden drager zijn van driekleur en het door laten schemeren omdat ze niet volledig (of mislukt, maar dat klinkt zo negatief) dominant zwart zijn.

Feitjes

Basis pigment: elke kleur mogelijk
Engelse benaming: seal
Genetica: K locus, K allel, dominant (KK of Kk) / A locus, Ay allel, dominant
Niet combineren met: bij voorkeur niet met merles om de combinatie merle x merle te voorkomen.

Ter verduidelijking, een normale sable is kk met Ay. 

En nu the tricky part: voorbeelden. Seal is echt het beste te zien met het blote oog, en de hond voor je neus in goed daglicht. Op foto’s is het soms echt maar slecht te zien. De voorbeeldhonden die ik hier gebruikt heb zijn hele duidelijke seals, maar er zijn een hoop twijfel gevallen. Het beste zie je seal bij pups en jonge honden. Ook de voorbeeldhonden zijn daarom nog jong op de foto’s. Als volwassen honden zijn deze namelijk bijna zwart en is het seal op foto’s slecht te zien, tenzij bij heel goed daglicht en naast een zwarte hond ter vergelijking, zoals op de 4e foto.

Voorbeelden

Seal-Wit-3 Seal-Wit-2 Seal-Wit-1 Seal-Wit-4

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s