Sable

Net als bij de Australisch rode honden wordt de merle aftekening onderdrukt door de sable aftekening. Dit betekent niet dat een sable hond geen merle is, het is alleen niet (of bijna niet) te zien omdat de sable aftekening overheerst. Daarom wordt het afgeraden om een merle met een sable te combineren. De merle x merle combinatie zorgt vaak voor hele witte pups, die veel gezondheidsproblemen kunnen hebben.

Sable border collies hebben een andere structuur qua vacht. Bij alle andere aftekeningen worden de kleuren verspreid over de gehele vacht en heeft iedere haar 1 kleur. Bij sable is dat anders, dan heeft elke aparte haar meerdere kleuren. De haren zijn bij de wortel bruin en lopen dan over naar de basiskleur van de hond.

Sable kan bij alle kleuren voorkomen. Om achter de basis kleur van een hond te komen (zwart, blauw, bruin, lilac) kan naar de neus, lippen en oogleden gekeken worden (eventueel ook naar de voetzooltjes) en naar de uiteindes van de haren. 

Feitjes

Basis pigment: elke kleur mogelijk
Engelse benaming: sable
Genetica: K locus, kallel, recessief / A locus, Ay allel, dominant
Niet combineren met: bij voorkeur niet met merles om de combinatie merle x merle te voorkomen.

Clear en shaded sable?

Er zijn twee soorten sable, namelijk clear sable en shaded sable. Een clear sable heeft 2 sable allelen: AyAy. Deze honden zijn licht van kleur, wat in houdt dat ze veel bruin hebben en weinig of zelfs geen basis kleur. Deze honden lijken daardoor heel erg op ee-red. Het komt overigens maar weinig voor bij border collies. Een shaded sable heeft een sable allel en een driekleur allel: Ayat.  Dit houdt in dat de hond drager is van driekleur. Heel vaak kun je dit bij de honden ook zien, sommigen lijken zelfs echt driekleur te zijn. Dit zijn ook de sables die veel meer zwart hebben (hoewel de hoeveelheid alsnog varieert). De shaded sables zijn duidelijk geen ee-reds, terwijl het verschil bij de clear sables soms lastig te zien is.

Voorbeelden

Sable-1 Sable-2 Sable-3 Sable-4 Sable-5 Sable-6 Sable-7 Sable-8 Sable-9 Sable-10

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s