Mottled

Er zijn (zat) borders met stippen. Soms worden ze spelenderwijs sproetjes genoemd. En hoe ouder de hond hoe meer sproetjes. Deze aftekening ontwikkelt zich dus steeds verder, waardoor de hond steeds meer stippen krijgt. Mottled kan voorkomen bij alle kleuren, de sproeten hebben dan gewoon de kleur van de vacht. Het zijn als het ware “ontsnapte stukjes kleur” die op de witte delen van de hond zitten.

Er gaan verschillende theorieën rond over mottled. Het is tot nu toe “bekend” dat het veroorzaakt wordt op de T locus, waarbij T voor mottled staat en t voor niet mottled. Het gen is dan dus dominant. Nu zijn er mensen die beweren dat een hond die Tt is, slechts een paar stippen heeft, terwijl een hond die TT is echt heel veel stippen heeft. Dit klinkt aannemelijk, het is echter nog niet bewezen, en er lijken al aardig wat uitzonderingen op deze regel te zijn. Zo zouden dan alle pups uit een nest met 1 TT ouder mottled moeten zijn, maar dit is niet altijd het geval.

Dit kan komen doordat het niet helemaal duidelijk is wanneer een hond mottled is. Hoeveel sproeten moet een hond hebben om mottled te zijn? De meesten mensen zien mottled als een hond met een boel duidelijke kleine vlekjes. Maar misschien is het wel zo dat een hond met 1 enkele sproet genetisch gezien al mottled is?

Hoe dan ook, ik durf dus geen duidelijke uitspraak te doen over hoe mottled vererft. Ik kom voorlopig niet verder dan dat het erfelijk is, en dat er verschillende gradaties van mottled zijn.

Feitjes:

Basis pigment: elke kleur mogelijk
Engelse benaming: ticked
Genetica: T locus, T allel, dominant
Niet combineren met: kan met iedere kleur gecombineerd worden

Voorbeelden:

Mottled-1 Mottled-2 Mottled-3 Mottled-4 Mottled-5 Mottled-6Mottled-8 Mottled-9Mottled-7

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s