Harlekijn

Merle modifiers

Er zijn verschillende merle modifiers (modifiers zijn genen die invloed hebben op hoe het merle tot uiting komt). Een hond hoeft geen modifier te hebben, zonder modifier is de hond “gewoon” merle. Bij blue merle betekent dit dat de hond zwarte vlekken heeft op een grijze vacht. De modifiers die tot dus verre bekend zijn, zijn tweed, harlekijn en malthese.

Harlekijn

Harlekijn is net als tweed een modifier van het merle patroon. Het harlekijn gen (wat zijn eigen locus heeft: H) zorgt er voor dat alle verdunde stukken in het merle patroon verdwijnen en worden vervangen door wit. Zo blijven alleen de zwarte vlekken over, zonder grijze ondergrond. Omdat harlekijn de verdunde kleuren weghaalt maakt het niet uit of de hond dominant zwart is of niet, wat verdund wordt verdwijnt namelijk toch. Net als tweed wordt harlekijn dominant vererft en hoeft dus maar 1 ouder het te hebben. Ook niet-merles kunnen drager zijn van dit gen maar bij hen zal het niet tot uiting komen aangezien het alleen invloed heeft op het merle gen.

Voorbeelden harlekijn

Eagle Caspian Griffin

Genetica tweed merle: K locus, ky allel, recessief / Tw locus, Tw allel, dominant / M locus, M allel, dominant
Genetica harlekijn merle: H locus, H allel, dominant / M locus, M allel, dominant

Ondanks dat er eigenlijk meerdere soorten merle zijn, zal er op de stamboom altijd alleen “blue merle” of “red merle” staan. Naar mijn idee is dit ook terecht omdat het verschil soms heel moeilijk te zien is. Vandaar dat, ondanks dat ze genetisch anders zijn, ze ten alle tijden gewoon onder de noemer “blue/red merle” vallen. Dat geldt ook voor eventuele harlekijn slate en lilac merles. Wat de uitwerking van tweed is bij de slate en lilac merles is me nog niet duidelijk.
Advertisements