Brindle

Brindle is een aftekening die nog maar zeer weinig voor komt bij de border collies, maar ze zijn er wel! Brindle  is een aftekening, wat in houdt dat het gecombineerd kan zijn met iedere basiskleur. Brindle houdt in dat er een tan laag over de vacht gaat, met daarop strepen in de kleur van de basisvacht. Het tan kan variëren van heel licht creme, tot heel donker koperbruin. De strepen kunnen zwart, blauw, bruin en lilac zijn. Zwart brindle komt het meeste voor, en is ook het makkelijkst te herkennen omdat het contrast tussen de strepen en het tan het grootst is. Bruine strepen bij donker bruin tan zijn bijvoorbeeld al een stuk lastiger te zien.

De tint van het tan wordt bepaald door het intensity (intensiteit) gen. Dat is het gen dat ook de tint van de driekleur en sable aftekening bepaalt. De strepen worden vervolgens bepaald door de basiskleur. Omdat brindle een aftekening is kan deze ook voorkomen bij merles. Het merle gen zorgt er voor dat de strepen her en der op de vacht beter te zien zijn (daar waar de donkerste vlekken zouden zitten bij een merle zijn de strepen het duidelijkst). De strepen kunnen dus zwart, bruin, blauw en lilac zijn. En bij merles zullen ze niet overal even goed te zien zijn omdat ze op de “merle delen” van de vacht verdund worden.

Feitjes

Basis pigment: elke kleur mogelijk
Engelse benaming: brindle / brindle pointed
Genetica: K locus, kbr allel, recessief / A locus, Ay allel, dominant
Genetica brindle pointed: K locus, kbr allel, recessief / A locus, at allel, dominant
Niet combineren met: kan in principe met elke kleur gecombineerd worden.

Brindle en brindle pointed?

Er zijn twee soorten brindle, namelijk de solid brindles (de brindle witte honden) en de brindle pointed (de brindle driekleurtjes). De gewone (solid) brindles zijn sable (Ay) in combinatie met brindle (kbr ). Hierdoor zijn ze over hun gehele vacht brindle, op de witte plekken na. De brindle driekleurtjes zijn driekleur (at) in combinatie met brindle. Hierdoor laten zij het brindle alleen zien op hun driekleur aftekeningen. Dus op de wangen, wenkbrauwen, poten en onder de staart.

Voorbeelden

Brindle-1 Brindle-2 Brindle-3 Brindle-4 Brindle-5 Brindle-6 Brindle-7 Brindle-8

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s