Info

Hallo en welkom!

Waarschijnlijk ben je hier terecht gekomen omdat je geïnteresseerd bent in de kleuren van de border collie, en terecht want het is hartstikke interessant. En dan met name voor fokkers die graag willen weten welke kleuren ze kunnen verwachten uit bepaalde combinaties of voor mensen die zich afvragen welke kleur hun hond nou echt is. Want 100% op anadune vertrouwen is ook niet alles, die zit er nog wel eens naast.

Ik ben aan het proberen om alle kleuren op deze website te zetten, met voorbeeldfoto’s en uitleg over de vererving en genetica. Dit is lastig want de meeste info is alleen in het Engels te vinden en niet iedereen is het eens over de vererving van bepaalde kleuren en aftekeningen. Alle info moet dus vertaald worden, en feiten moeten gecontroleerd worden. Dit vergt tijd en daar heb ik niet heel veel van, verwacht dus alsjeblieft niet dat deze website binnen een paar weken alle info bevat die je maar nodig kunt hebben. Ik ga hem beetje bij beetje uitbreiden.

De kleuren zijn verdeeld op basis kleur:

 • Zwart wit
  Zwart wit driekleur – blue merle – blue merle driekleur
 • Bruin wit
  Bruin wit driekleur – red merle – red merle driekleur
 • Blauw wit
  Blauw wit driekleur – slate merle – slate merle driekleur
 • Lilac wit
  Lilac wit driekleur – lilac merle – lilac merle driekleur

De kleuren sableee-red en brindle staan apart omdat deze iedere kleur als basis kunnen hebben.

De webmaster

Ik ben Suzanne, geboren in 1991, groot dierenfan en liefhebber van natuur.

Suzanne van der Kraan

Om een lang verhaal kort te maken: ik houd van honden, in het speciaal van border collies en ben in het ‘kleurenwereldje’ gerold dankzij mijn stiefmoeder haar kennel From Let’s Border (de hondjes van deze kennel worden regelmatig als voorbeelden gebruikt voor de kleuren). Wat begon als een kleine interesse groeide uit tot hele avonden googlen naar de verschillende kleuren en de genetica die achter de vererving schuilt. Omdat veel mensen vaak vragen hebben, maar het lastig vinden om de info te vinden, heb ik besloten om het allemaal op 1 overzichtelijke website te zetten. Dit kan even wat tijd in beslag nemen (ik studeer, ik werk, ik heb 3 borders waar ik tijd in steek, ik heb vrienden een vriend en nouja ik heb het dus over het algemeen best druk).

Naast mijn honden vind ik het erg leuk om met websites en photoshop bezig te zijn (et voilà zo ontstond ook deze website), teken ik graag op papier en digitaal maar kom ik daar haast nooit aan toe, doe ik aan dogfrisbee en canicrossen, loop ik hobbymatig behendigheid en studeer(de) ik International Business and Management Studies.

Advertisements

8 thoughts on “Info

  • Die staat bij de aftekeningen 😉 Dit omdat het geen echte “kleur is” het is eerder een rode laag die over de basiskleur heen gaat.

   Een ee-red kan namelijk onder het rood zwart, blauw, bruin of lilac zijn. (ook in combinatie met merle etc.)

   Vandaar dat ik de kleur zie als aftekening, en niet als basiskleur

   • ee-red is het weerhouden van de pheomelanine in de melanine. Dus hierbij is dan enkel de eumelanine te zien. Een ee-red kan dus wel degelijk bruin of dilute zijn bvb, doch dit is dan enkel te zien aan de neus, lip en oogrand kleur. Zelf zou ik het dus niet een aftekening noemen zoals bij het A gen (tri, sable,…) of S gen, maar wel degelijk een kleur met genafwijking net zoals bij het D gen.

   • Ik weet hoe ee-red werkt 🙂

    Juist omdat een ee-red ook zwart, blauw, bruin of lilac is (eventueel met merle, driekleur, brindle etc) zie ik het niet als kleur. Het bedekt toevallig het hele lichaam en de gehele vacht (in tegenstelling tot de andere aftekeningen) maar de werkelijke kleur zit er nog altijd “onder”.

    Dat een ee-red bruin zwart of dilute kan zijn staat ook uitgelegd bij de pagina van ee-red. En juist daarom zie ik ee-red niet als basiskleur. Daartoe reken ik echt alleen zwart, blauw, bruin en lilac 🙂

 1. ik ben met de raad v beheer bezig ze hebben mijn chocosable veranderd in een chocoladebruin,tan met wit
  dit is volgens mij een fout van hun en wil ik graag rechtgezet hebben omdat hij op de belgiese papieren chocosable is en in nl dus niet
  vind beide moeten hetzelfde zijn,en wel zoals de orginele

  • Hoi Els,

   Als jouw hond chocolate sable is dan is het wel zo fijn als dat ook gewoon op de stamboom staat. Er zijn een aantal chocolate sables in Nederland dus dat zou ook gewoon moeten kunnen. Goed dat je er werk van maakt! Zelf heb ik geen contact met de raad van beheer maar als er iets specifieks is waarmee ik kan helpen hoor ik het graag 🙂

 2. Ik denk dat er een misverstand is ontstaan. Ik het een ee-red BorderCollie.
  Vriendelijke groet
  Els

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s