De verschillende soorten merle

Oké daar gaan we. Het is zondagmiddag en ik heb even tijd om eens goed te duiken in de genen achter het prachtige Merle. Alle informatie die ik kan vinden is in het Engels dus ik ga mijn best doen het zo goed mogelijk te vertalen naar een soort Jip en Janneke taal die we allemaal begrijpen.

Om alle informatie die je op het punt staat te lezen goed te begrijpen is het belangrijk dat je een klein beetje kennis hebt van de basisgenetica. Deze kun je hier terugvinden.

De mogelijke soorten merle

We weten dat een pup van elke ouder één allel (gen, stukje DNA) krijgt voor elke locus. Dus als we naar de merle locus kijken krijgt een hond van de vader, en de moeder een allel. De combinatie van de twee zorgen er voor dat een hond wel of niet merle is. Een Mm is een merle, en een mm is geen merle (gewoon zwart wit bijvoorbeeld). Lange tijd gingen we uit van alleen deze twee allelen: M en m.

Maar nu komt het. Het leek zo simpel. Maar merle is een van de ingewikkeldste loci die er zijn. Merle heeft namelijk de neiging om zo nu en dan te muteren. Een mutatie houdt in dat het gen verandert. Om de een of andere rede past de genetische informatie zich aan. Zo zijn er bijvoorbeeld al 4 verschillende allelen die voor kunnen komen op de M locus:

  1. M    merle
  2. Ma  atypical merle
  3. Mc  cryptic merle
  4. m    niet merle

Het merle gen

Voordat we verder gaan is het belangrijk dat je beseft dat het merle gen een vrij “lang” gen is. Je kunt het zien als een hoofd, lichaam, en een staart. De aller eerste DNA testen voor merle keken alleen naar het lichaam van het gen. Elke hond die een M gen had werd uitgeroepen tot volledig merle. Nu blijkt echter, dat het merle gen niet bij elke hond even lang is. Met name staart van het gen is soms veel korter. Hierdoor leek het vaak of de testresultaten niet klopten, er waren namelijk honden die getest werden op Mm, en MM, maar er niet als merle uitzagen. Zij hadden M genen die wel een normaal hoofd en lichaam hadden, maar een veel kortere staart.

De term Mc (cryptic merle) werd toegevoegd. Honden die merle zijn, maar waarbij je het helemaal niet ziet. Hun merle gen (de staart daarvan) is zo kort dat het niet in de vacht tot uiting komt. Toch zijn ze genetisch wel merle.

Later bleek dat er honden waren waarbij je het als je goed keek wel zag. Maar echt merle waren ze ook niet. Ma (atypical merle) is toen toegevoegd. Het merle gen van een atypical merle is langer dat van een cryptic merle maar korten dan van een echte merle. Eerder heb ik dit benoemd als Maltese merle.

Van lang naar kort leg ik de merle genen uit met voorbeeldfoto’s:

1. M: Merle
Het M allel is het bekende merle. Een hond die Mm is, zoals op de foto’s. Als een hond twee M genen heeft (MM) is dit de double merle waarbij veel gezondheidsproblemen voorkomen. Een hond kan geen “drager”  zijn van dit type merle: hij is het (Mm) of hij is het niet (mm).
Chaos Yuna Amy Ice

2. Ma: Atypical merle

Het Ma allel is iets korter dan bij M. Bij deze honden zie je soms met het blote oog de merle vlekken nog. Met name als de honden jong zijn is dit soms nog goed te zien (al moet je vaak wel goed je best doen). Zoals gezegd is dit ook wel bekend als Maltese merle. Bij Ma werkt het double merle anders dan bij M. Waar MM zorgt voor allerlei problemen met ogen en oren, doet MaMa dat (tot zo ver dit bekend is) niet. De honden zien er ook anders uit. Zodra ik toestemming heb voor de foto’s plaats ik deze hier.

atypical-merle-1 atypical-merle-2 atypical-merle-3 atypical-merle-4

3. Mc: Cryptic merle

Het Mc allel is zo kort dat je het merle echt niet meer ziet. De honden zien er het zelfde uit als een m hond. Gewoon zwart wit of bruin wit bijvoorbeeld. Genetisch zijn ze toch merle. Ik heb nog geen border collies kunnen vinden die Mc uit de test kwamen. Je kunt er vanuit gaan dat deze honden er het zelfde uit zien als mm “niet merle”. Ook bij Mc is double merle (McMc) niet het zelfde als MM.

4. m: niet merle

Lennon Wicka KLio Dee Jay

Advertisements