Maltese

Let op! Dit is een verouderd artikel. De naam Maltese Merle is géén officiële term. Deze honden zijn genetisch Ma of Ma+ en vallen onder de atypical merles. Lees er hier meer over.

Is het blauw? Is het sable? Is het grijs? Nee hoor, het is een merle:

Maltese 1

Op de foto zie je FBan, een border collie reu, blue merle (driekleur?). Maar waar is het merle vraag je je af? Daar moet je goed naar zoeken. Bij gebrek aan een officiële term noemt men het: Maltese Merle. In de basis is deze hond blue merle, alleen is het merle gemuteerd. Hij zal nooit een normale merle pup vererven. Alle merles uit zijn lijn zullen Maltese zijn (zwart, bruin, blauw of lilac). Hier een foto van een van zijn pups:

Maltese-7

Zoals je kunt zien zijn de merle vlekken bij jonge pups een stuk duidelijker te vinden. Maar ook bij dit hondje zullen ze “vervagen” naarmate ze ouder wordt. Het maltese merle geeft een aparte kleur die voor veel mensen op zal vallen maar die ze niet goed kunnen plaatsen als ze nog nooit van maltese gehoord hebben.

Er geen extra gen dat er voor zorgt dat een hond maltese merle is, het is echt het merle gen zelf dat gemuteerd is waardoor de hond dit uiterlijk heeft.

LET GOED OP! Want bij deze merles is de kans dat je per ongelijk met twee merles fokt natuurlijk ook groter. Het is dan ook aan alle fokkers om zich heel goed in te lezen en hun puppy eigenaren te informeren.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s