Waarom je merle niet met merle mag combineren

Merle is een prachtige kleur. Maar het is zeker niet zonder risico’s.

Het merle gen is dominant. Elke normale merle is Mm. Het M gen zorgt er dus voor dat de hond merle is, elke niet merle hond heeft mm.

Als je een merle met een andere merle combineert dan heb je kans dat je pups krijgt met MM. Dat zijn de pups waarbij het mis gaat. In dat zelfde nest is ook gewoon kans op Mm en mm. Deze pups zullen, voor zover het merle gen invloed heeft, gezond zijn.

Omdat Sable en ee-Red het merle kunnen verbergen wordt het ten zeerste afgeraden om een merle met Sable of Australisch Rood te combineren tenzij je de lijnen dusdanig kent dat je 100% zeker weet dat de hond geen merle is. Je kunt eventueel ook het DNA van de hond laten testen op het merle gen. 

Het verschil tussen fokken met 1 merle, of met 2, grafisch weer gegeven.

Het verschil tussen fokken met 1 merle, of met 2, grafisch weer gegeven.

 Wat gaat er mis bij MM merles?

Wat gaat er nou precies mis bij een double merle? Het merle gen haalt pigment weg uit de huid en haren, dit zorg voor de lichtere kleuren in de vacht. De niet-aangetaste stukken blijven de originele kleur, dit zijn de vlekken (bij een blue merle is dat bijvoorbeeld zwart). Het merle gen is dominant, vandaar dat een Mm al merle is. Maar het is niet “volledig” dominant. Het effect versterkt namelijk als een hond MM (double merle) is. In dat geval wordt er opeens heel erg veel pigment weg gehaald, veel meer dan bij een normale merle. Als resultaat ontstaan dan overheersend witte pups, met meestal alleen wat merle plekjes op de kop en een aantal op het bovenlijf. Dat gebrek aan pigment is het gene dat leidt tot gezondheidsproblemen.

Oren

Wanneer het pigment op de oren wordt aangetast is de kans heel groot dat de hond hoorproblemen krijgt. Dit kan verschillen van een licht slechthorend tot geheel doof. Omdat double merles zo wit zijn, en vaak te weinig pigment in en/of op de oren hebben, zorgt dat vaak voor aantasting van het gehoor. Als een hond wél donkere (gekleurde) oren heeft, en dan met name aan de binnenkant, dan is de kans op (ernstige) problemen wat kleiner. Over het algemeen geldt: hoe witter, hoe slechter. Maar ook daar zijn uitzonderingen op, zo zijn er ook honden met witte oren die prima horen en dove honden met gekleurde oren.

Ogen

Het gebrek aan pigment kan ook voor verschillende soorten oogproblemen zorgen. Ook hier geldt dat dat kan variëren van een lichte afwijking tot volledig blind. Sommige aandoeningen zijn met het blote oog te zien, maar voor anderen zal een specialist de ogen moeten onderzoeken.

Een aantal oogproblemen die vaak voorkomen bij double merles:

  • Misvormde pupillen
    Kan zorgen voor slechte reactie op licht en daardoor overgevoeligheid.
  • Verdwaalde pupillen
    Hierbij zit de pupil niet netjes in het midden van het oog (subluxated pupils)
  • Microphthalmia
    Onderontwikkelde ogen, in sommige gevallen zijn de ogen zo klein dat het lijkt of de hond helemaal geen ogen heeft. Hoe kleiner het oog, hoe groter de problemen. Dit is de meest voorkomende fout bij double merles.

Zijn er nog meer problemen?

Nee, althans niet waarvan is aangetoond dat ze gerelateerd zijn aan het merle gen. Het kan best zijn dat pups meer mankeren, maar dat zal dan waarschijnlijk andere oorzaken hebben en los staan van het merle gen.

Is elke double merle ongezond?

Nee. De kans op aandoeningen is heel groot, maar er is ook een kans dat de hond geen problemen heeft.

Lethal white?

Een term die vaak voorbij komt als het gaat om double merles. Maar niet helemaal terecht. Het feit dat een hond twee merle genen heeft is niet dodelijk. Gezond is het ook niet, maar “lethal” is dus niet het juiste woord.

Voorbeelden

Hieronder volgt een aantal voorbeelden van double merles. Hierbij heb ik niet specifiek naar stamboom-honden of border collies gezocht. De problemen met double merle komen voor in ieder ras met merles.
Let op! Sommige foto’s kunnen als schokkend worden ervaren. Deze foto’s zijn niet van mij en komen van verschillende online locaties, ze zijn puur bedoeld als illustratie van de gevolgen van MM merles. 

Advertisements

One thought on “Waarom je merle niet met merle mag combineren

  1. Pingback: De verschillende soorten merle | Border Collie Colors

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s