Case study – Lennon

Test je kleuren genetica kennis

Oke daar gaan we! Ik had bedacht om om de zo en zo veel tijd een “case study” uit te werken 🙂 Daarbij worden de cases verdeeld in drie niveaus:

  1. Beginner –  volgens mij snap ik de beginselen van genetica…
  2. Advanced – ik snap de basis.
  3. Expert – kom maar op met al die uitzonderingen en twijfelgevallen!

Om simpel te beginnen (het is immers de eerste case) gebruik ik even een van mijn eigen honden, Atlas From Let’s Border (Lennon). Waarom? Nou gewoon omdat ik van hem al precies weet wat hij is en het dus ook makkelijk uit kan leggen 🙂

Case: Lennon

Case 1: Lennon - Atlas From Let's Border

Case 1: Lennon – Atlas From Let’s Border

We gaan voor Lennon kijken welke genen hij heeft. Ik ga proberen om stap voor stap het proces te doorlopen en het in jip-en-janneke-taal uit te leggen 🙂 Dat hij zwart wit is, dat is wel duidelijk, maar Lennon is best een leuke case omdat hij verschillende kleuren draagt. Daar gaan we dus ook op in!

Wat weten we?

Er zijn bij Lennon een aantal dingen die we al weten. Althans die ga ik nu met jullie delen 🙂

Zijn moeder: is blue merle en heeft driekleur pups gehad
Zijn vader: is bruin wit en heeft driekleur pups en blauwe pups gehad
Lennon zelf: is zwart wit, met weinig wit

Hieruit kun je opmaken dat Lennon sowieso bruin draagt, want zijn vader is bruin en bruin is recessief. Honden met 1 bruine ouder dragen altijd bruin. Er is ook kans dat hij driekleur draagt, want beide ouders zijn daar drager van. Dan is er ook nog een kans dat Lennon drager is van dilute, want zijn vader heeft blauwe pups gegeven. Beide ouders moeten dilute doorgeven om een blauwe of lilac pup te krijgen, dus is Lennon zijn vader sowieso drager van dilute. De vraag is of hij dat door heeft gegeven aan Lennon of niet.

Lennon zijn pup: Lennon heeft 1 nest geproduceerd waaruit 1 pup geboren is. Dit pupje is een bruin wit driekleur. Lennon is dus ook op zeker drager van driekleur, want ook dat is recessief.

Dus wat weten we nu al? We weten dat Lennon zelf zwart wit is, dat hij bruin en driekleur draagt, en misschien ook dilute.

Welke genen heeft hij dan?

Ik leg nu even per locus uit welke genen hij heeft. En we gaan ze echt allemaal even langs. Als je niet meer weet welke locus wat is kun je deze pagina bij de hand houden met de genetica. Ik zal eerst vertellen welke genen bekend zijn (voor de mensen die wat verder zijn en alleen willen weten of ze het goed hebben):

EE – Kky– atat – Bb – Dd of DD – mm – si ? – tt – ll

E locus:

Lennon is niet ee-red en heeft geen masker. Dus: EE

K locus:

Lennon is zwart wit, dus geen driekleur brindle of sable. Hij heeft dan in elk geval 1 K gen. Hij draagt wel driekleur, en heeft dat ook door gegeven dus het andere gen is dan ky, dus: Kky

A locus:

Lennon draagt driekleur, er vanuit gaande dat a niet (of haast niet) voorkomt bij border collies is hij atat.  Zadel laat ik weg omdat het niet zeker is dat dat echt een allel is dus we houden het hier op.

B locus:

Lennon is zelf zwart (B) maar draagt bruin (b) dus: Bb

D locus:

Lennon is zelf niet dilute maar kan het wel dragen. Als hij het niet draagt is hij DD, als hij het wel draagt is hij Dd.

M locus:

Merle is dominant (M) en Lennon is geen merle. Dus heeft hij twee m genen: mm

S locus:

De s locus zorgt voor het witte patroon. Lennon is erg donker en sowieso geen piebald of extreem wit. Hij is dan dus Irish Spotted, en dat is dominant over de andere twee. Hij heeft dus in elk geval 1 si gen. Hij kan drager zijn van piebald, ik durf het niet uit te sluiten omdat hij een vrij witte zus heeft en houdt het tweede gen op de S locus dus open. We krijgen dan: s?

T locus:

De T locus zorgt voor “sproeten”, mottled dus. Lennon is dat niet. Er wordt vanuit gegaan dat mottled dominant is dus dan is Lennon tt.

L locus:

Als laatste doen we de L locus. Die staat voor de lengte van de vacht. Lennon is langharig en dat is recessief dus: ll

Dan kom je uiteindelijk uit op:

EE – Kky– atat – Bb – Dd of DD – mm – si ? – tt – ll

 

Advertisements

One thought on “Case study – Lennon

  1. Wauw, super om dit te lezen. Ik heb dit ooit ook op school gehad, maar zo leuk om dit dan in de praktijk te zien, bij een hond die je ‘kent’..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s