Wanneer ben je een fokker?

Het gebeurt me regelmatig: wat een leuk pupje! Waar komt die vandaan? “Oh niet van een fokker hoor, gewoon van mensen thuis met een gelegenheidsnestje”…. Je leest het ook vaak bij de mensen zelf, die de advertenties op internet plaatsen: “wij zijn geen fokkers, wij hebben alleen heel af en toe een nestje”…. Ik denk dat de term “fokker” tegenwoordig verkeerd gebruikt wordt.

Voor mij ben je een fokker zodra je bewust een nest op de wereld zet. Het maakt niet uit of je dat nou maar eenmalig doet of 3 of zelfs 20 keer per jaar, of je honden met stamboom hebt of zonder, of je wel of geen testen laat doen, of het een rashond of een kruising is. Een nest is een nest, en als jij er bewust voor kiest om het nest ter wereld te zetten, dan ben je een fokker. Dus:

Een fokker is iemand die bewust 1 of meerdere nestjes op de wereld zet.

De term fokker is dan ook op een heleboel mensen van toepassing. Ook de broodfokkers (hoe malafide ze ook mogen zijn) zijn fokkers. De buren op de hoek die het wel leuk vonden om eens een nestje te hebben zijn ook fokkers. De mensen die stambomen uitpluizen en zo goed mogelijke combinaties maken en fokken onder een kennelnaam, juist ja, ook fokkers. Maar je voelt vast al een beetje aan waar ik heen wil: ze zijn niet allemaal het zelfde.

Zo kun je onderscheid maken in de broodfokker, de hobbyfokker, de erkende fokker en de verantwoorde fokker. Voor mij is er maar één in het lijstje die echt goed en bewust nadenkt over wat er gebeurd en dat is de verantwoorde fokker.

  • Broodfokker: iemand die de kost verdiend met het fokken van honden. Helaas gaat dit 9 van de 10 keer gepaard met slechte verzorging en onzorgvuldige selectie van dieren, puppy handel, veel ziektes etc.
  • Hobbyfokker: de mensen die graag eens een keer een nestje willen maar geen uitgebreide fokplannen hebben. Hier onder vallen voor mij ook de gelegenheidsnestjes.
  • Erkende fokker: fokkers die pups een stamboom mee geven van de raad van beheer en de bij de ouder dieren de verplichte testen af nemen

Als laatste, en die noem ik even apart, de verantwoorde fokker. Dat is een lastige, wanneer ben je nou echt een verantwoorde fokker? Veel mensen denken dat iemand die met stamboomhonden fokt en pups een stamboom meegeeft een verantwoorde fokker is. Daar ben ik het niet mee eens. Een erkende staat niet per definitie gelijk aan een verantwoorde fokker. Helaas zijn er veel fokkers die wel met stamboom fokken maar waarbij naar mijn idee de volgorde op het prioriteiten lijstje nog steeds niet helemaal klopt. Ik vind persoonlijk dat je een verantwoorde fokker bent wanneer je:

  • de ouder dieren test op erfelijke afwijkingen (m.b.v. röntgenfoto’s en bloedtesten)
  • de lijnen van de hond nakijkt op eventuele niet te testen afwijkingen
  • als je een afwijking tegen komt goed afweegt of het risico het waard is (in veel gevallen is het antwoord nee)
  • inteelt en lijnteelt ontwijkt
  • fokt met honden die een van nature stabiel karakter hebben
  • de ouderdieren een goed hondenleven biedt
  • de pups socialiseert
  • tijd investeert in het vinden van de juiste nieuwe eigenaren en je pups niet aan de eerste de beste meegeeft
  • tijd investeert in het voorlichten en helpen van de nieuwe eigenaren
  • ten alle tijden paraat staat voor de door jou gefokte hondjes
  • je je verantwoordelijkheden neemt wanneer er iets mis gaat

Een erkende fokker is dus niet meteen een verantwoorde fokker. Helaas zijn er erkende fokkers die sjoemelen met testen en stambomen, die weinig aan socialisatie doen, niet naar karakters kijken of gezondheidsrisico’s onderschatten. Wat mij betreft zijn deze fokkers niet verantwoord bezig, ook al krijgen hun pups een stamboom mee en zijn ouders (in elk geval deels) getest. Iemand die zonder stamboom fokt, wel de honden test, en 8 weken vrij neemt om de pups een goede start te geven, is dan wat mij betreft verantwoorder.

Ik vind dus dat je ook zonder stamboom een verantwoord nest kunt fokken. Ik kan me soms ook ergeren aan de hevige discussies die ontstaan bij een stamboomloos nest, waarvan de ouders wel getest zijn.  Echter is het helaas vaak zo dat mensen die zonder stamboom fokken ook de testen maar achterwegen laten, ze zijn immers “geen fokker” en “het is toch maar eenmalig”. Dat vind ik dan weer jammer. Ik vind de testen juist zo belangrijk, die wegen bij mij zwaarder dan de stamboom (nu kun je zeggen dat je met een stamboom meer inzicht hebt, en kunt zoeken naar bijv. gevallen van epilepsie en andere niet te testen afwijkingen. Maar helaas zijn niet alle fokkers eerlijk over de gezondheid van honden en worden er een hoop problemen verzwegen, waardoor de stamboom al snel zijn waarde verliest).

Wanneer mensen hier op de site komen om te zien wat voor kleurtje ze het leukst vinden (en ik weet zeker dat dat gebeurd, dat is namelijk erg makkelijk als je alle kleuren op 1 site vindt) dan hoop dat er hier ook even bij stil gestaan wordt voordat de border collie aangeschaft wordt. Ik hoop überhaupt dat mensen hier wat langer bij stil zullen staan trouwens.

One thought on “Wanneer ben je een fokker?

Leave a comment